דגי הבקלה

בקלאו, בקלה או קוד – איך שלא תבחרו לקרוא לו – זה ה-דג של פורטוגל (או לא באמת). 

דג הבקלה הינו הדג הכי פופולארי בפורטוגל, מעטים הפורטוגלים שלא אוהבים אותו. יש הטוענים אפילו שמי שמגיש בקשה לאזרחות, כחלק מהתהליך הוא נאלץ לעבור את "מבחן הבקלה"!

זה אולי ישמע לכם מפתיע, אבל למרות רצועת החוף העצומה של פורטוגל, אשר מאפשרת לה גישה לכל טוב, דג הבקלה כלל אינו גדל בשטחה. כיום הוא מיובא בעיקר מארצות סקנדינביה הקרות. כיצד זה ייתכן?

בעבר הרחוק פורטוגל הייתה מעצמה ימית, ממש אימפריה! היא גילתה מקומות חדשים ושלטה בקולוניות רבות (כדוגמת אנגולה, מוזמביק וברזיל). כשהפורטוגלים החלו לצאת למסעותיהם הגדולים, היה עליהם להצטייד במאכלים אשר יכולים לשרוד במשך זמן רב. כבר אז הם גילו שאם ממלחים את דג הבקלה – הוא נשמר אף חודשים ארוכים, ולכן החלו לדוג אותו, אז באזור חופי קנדה. כך יצא שהדג הכי פופולארי בפורטוגל הוא אינו פורטוגלי כלל :)

אך אם תשאלו את עקרת הבית הפורטוגלית הממוצעת, היא תספר לכם בגאווה על שלל מתכוני הבקלה שבאמתחתה – לפי האגדה כ-365 מתכונים, אחד לכל יום בשנה.

אכן, הדג הזה אף פעם לא נמאס על המקומיים (ממש כמו החומוס שלנו), והוא אורח כבוד בכל ארוחה, במיוחד על השולחן בחג המולד.

מתכון אותנטי להכנת מנת בקלה פופולארית בפורטוגל

למי שלא יכול להתאפק עד הגעתו, או למי שכבר חזר והתאהב במאכל, הנה לכם מתכון אותנטי של חמותי היקרה דניאלה להכנת מנת בקלה פופולארית בפורטוגל:

תמונה של דג מצויר

בקלה קום נאטאש – Bacalhau com Natas

מצרכים לכמות עבור ששה אנשים:

400 גרם פילה דג בקלה

צ'יפס דק וארוך (נמכר בשקית)

200 גרם בצל (שני בצלים בערך)

חצי שן שום

50 מ"ל שמן זית

פירורי לחם

מלח

פלפל

לבשמל:

1 ליטר חלב

קופסת שמנת לבישול (200 מ"ל)

90 גרם קמח

40 גרם חמאה או מרגרינה

מלח

מעט אגוז מוסקט מגורד

פלפל שחור

אופן ההכנה:

לקצוץ בצל+שום ולטגן בשמן זית עד שנעשה זהוב. את פילה הבקלה יש לחתוך לחתיכות של 5X2 ס"מ לערך, ולאחר מכן להוסיף את חתיכות הדג למחבת ולטגן כ-10 דקות נוספות, לבסוף להוסיף מלח ופלפל. לאחר מכן יש להוסיף את הצ'יפס למחבת ולכבות את האש. כעת נעבור לשלב של הכנת הבשמל; יש לערבב את מרכיבי הבשמל בסיר על אש נמוכה עד לקבלת מרקם סמיך ואחיד. כעת, נשים את תערובות הדג שבמחבת בתבנית ומעליה נשפוך את רוטב הבשמל. לבסוף יש לזרות פירורי לחם על הכל ולאפות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-40 דקות.

בתיאבון! 

מאת: רונה

לקריאה נוספת בנושא מסעדות ואוכל בפורטוגל כנסו לכאן: