קוימברה

שיתוף הכתבה

המלצות לטיול בקוימברה

הידעתם שבעבר ליסבון לא הייתה עיר הבירה של פורטוגל? רק בשנת 1255 העיר ליסבון לקחה את הכתר מידי העיר קוימברה, אשר ממוקמת במרכז המדינה. אז מי היא אותה קוימברה?

קוימברה היא אחת הערים העתיקות של פורטוגל, אשר לאורך ההיסטוריה תמיד היוותה כמקום אסטרטגי לעמים השולטים (הרומאים והמורים בעיקר). היא שימשה כנקודת מסחר מרכזית עבור כל קצוות המדינה והמלך הראשון של פורטוגל הכתיר אותה כבירת המדינה. כאמור, במאה ה-13 לספירה היא איבדה את התואר, מכיוון שליסבון הפכה למרכז המסחרי החזק במדינה.

אך עד היום קוימברה לא איבדה את הקסם שלה…

בעיר קוימברה ישנן כמה אטרקציות שכדאי לבקר בהן. הביקור יתחלק לשני חלקים ברורים;

החלק הראשון – ביקור באוניברסיטה

בשנת 1290 הוקמה בקוימברה האוניברסיטה הפורטוגזית הראשונה, מה שאומר שכיום (2023) היא כבר בת 733 שנים! זוהי אחת מהאוניברסיטאות העתיקות באירופה, והיא מציעה שמונה פקולטות, 18 מוזיאונים ואפילו גן בוטני.

האוניברסיטה של קוימברה - Universidade de Coimbra

הסמל שלה הוא מגדל השעון אשר נבנה במאה ה-18 לספירה. מראש המגדל ניתן ליהנות מתצפית מרהיבה על העיר ועל נהר המונדגו שחוצה אותה.

תצפית ממגדל האוניברסיטה - View from university tower

מלבד המגדל המפורסם, כנראה שלא ביקרתם באוניברסיטה אם לא נכנסתם לביקור גם ב”ספריית ז’ואנינה”. ספרייה זו נבנתה בין השנים 1728-1717 בסגנון ברוק-פורטוגזי. זוהי אחת הספריות העשירות באירופה ואת שמה היא קיבלה על שם המלך ז’ואו החמישי שמימן את הקמתה. על אף שהספרייה אינה גדולה, כשתכנסו תבינו מדוע היה שווה להמתין בתור אליה. החלל שלה ססגוני ומרשים, ודי לומר שהיא היוותה השראה עבור הסופרת של הארי פוטר כדי לעמוד על ייחודה.

אז דיברנו על המגדל ועל הספרייה, אך רחבת האוניברסיטה כוללת אתרים רבים נוספים לביקור. עם קניית כרטיס הכניסה, תוכלו לבחור באילו חללים תרצו לבקר ובאילו לא. מה שבטוח – ניתן להקדיש למקום אף מספר שעות. תתנו לעצמכם ללכת לאיבוד בין המוזיאונים שהמקום מציע, הקומות האציליות שמסתתרות בבניינים העתיקים ואף בכלא האקדמי שהיה פעיל בעבר.

הערה: הכניסה לספרייה מתוזמנת כל 20 דקות. עם קניית הכרטיסים, שימו לב לאיזו שעה “הוזמנתם” לספרייה ותכננו את הביקור בהתאם.

חדר הכנסים אוניברסיטה

החלק השני – אתרי העיר

מלבד האוניברסיטה, נמליץ להקדיש חצי יום להסתובבות בסמטאותיה הנסתרות ושכבות החומות של העיר. קחו בחשבון שהעיר הררית במיוחד (כן, אפילו יותר מליסבון ומפורטו), אך מעבר לכל פינה תסתתרנה הפתעות שמצדיקות ביקור:

מתחם האינקוויזיציה

אם הצטרפתם לאחד מסיורנו, ודאי שמעתם על ההיסטוריה הקשה שהיהודים חוו בפורטוגל לאורך השנים. בין היתר, בין השנים 1821-1536 האינקוויזיציה הפורטוגלית פעלה בשלושה מוקדים מרכזיים: ליסבון, אבורה וקוימברה. ידוע כי האינקוויזיציה לא רדפה יהודים בלבד, אך בית המשפט שפעל בקוימברה שפט 267 קורבנות יהודיים אשר נכלאו בכלא שתוכלו לבקר את שרידיו ב-Pátio da Inquisição. לאחר הצצה באזור זה, אם תתקדמו מעט לעבר הכנסייה Santiago, תגיעו לרחבה שבה היו מוציאים להורג את הקורבנות. תוכלו להבחין בעמוד התלייה שבקצהו ניצב מגן דוד.

 

כנסיית הסה הישנה (Sé Velha de Coimbra)

לאחר ביקור במספר ערים מרכזיות בפורטוגל, אתם תגלו שלכולן יש כנסייה מרכזית העונה לשם “סה”. בקוימברה, תוכלו אף למצוא שתיים כאלו: הישנה והחדשה. את החדשה תוכלו לאתר מהתצפית של האוניברסיטה ואת הישנה נהוג לבקר בעיקר בלילה. הרחבה של כנסייה זו מהווה כאזור חיי הלילה של העיר. כיאה לכנסיות ה-סה, הכנסייה נבנתה במאה ה-12 לספירה והיא משלבת סגנונות אדריכליים רבים שישמחו את עיניכם.

 

מנזר סנטה קלרה הזקנה (Mosteiro de Santa Clara-a-Velha)

המנזר הוקם בשנת 1283 והועבר לידי הנזירות של הקדושה קלרה. המנזר זכה לתשומת לב רבה מצד המלכה סנטה איזבל. לאורך ההיסטוריה הוא עבר שינויים ארכיטקטוניים רבים ולבסוף ננטש בשל הצפות חוזרות ונשנות של נהר המונדגו. לאחר מכן המנזר נבנה במקום גבוה יותר, וכיום הוא מושך אליו תיירים רבים.

 

מנזר סנטה קרוז (Mosteiro de Santa Cruz)

ממש במרכז העיר ממוקם המנזר המפורסם – סנטה קרוז, אשר הוקם בשנת 1131 ונבנה בסגנון האדריכלי הרומנטי. כידוע, בתקופת ימי הביניים, הרבה מנזרים שימשו כבתי ספר; מנזר סנטה קרוז נחשב לאחד מבתי הספר הטובים בפורטוגל והתבלט בשל ספרייתו הגדולה הן במרחב והן בכמות הספרים. מנזר זה מפורסם לא רק בשל יופיו אלא גם בשל האמונה שלואיש דה קמואש (המשורר הלאומי של פורטוגל) למד שם. כמו כן, המלך הראשון של פורטוגל – אפונסו הנריקש ובנו קבורים במנזר זה.

 

פורטוגל של הקטנים (Portugal dos Pequenitos)

ואיך אפשר בלי – אתר מיוחד בשביל הילדים! אתר זה נבנה בשנת 1940 והוא למעשה אתר משחקים חינוכי ותיירותי המציג את תקופותיה השונות של פורטוגל בבניה ננסית. הרעיון הכללי דומה למיני ישראל, אולם כאן הילדים יכולים להיכנס אל תוך המבנים בצורה מאד אינטראקטיבית. אתר זה מצוין לטיול משפחתי במיוחד עם ילדים קטנים.

 

ולסיום, לא נוכל לשחרר אתכם מבלי המלצה קטנה נוספת; ודאי שמעתם על מוזיקת הפאדו המזוהה עם פורטוגל. אך אולי לא שמעתם כי הפאדו בקוימברה שונה מהפאדו בליסבון. קוימברה ידועה בשירת הפאדו הגברית והיותר מלנכולית שלה. בליסבון, מוזיקת הפאדו תישמע הן מפי נשים והן מפי גברים, ונוטים להגדירה כ”שמחה יותר”. אל תהססו לשריין את הערב בקוימברה עבור מופע פאדו ייחודי של המקום.

ואם יתמזל מזלכם? בין הרחובות השונים תוכלו להיתקל בקבוצות סטודנטים המחולקות על פי מגדר אשר מזמרות במדי האוניברסיטה ומנעימות את זמנם של המבקרים.

סטודנטיות שרות בקוימברה

 

 
 
 
אוני

לקריאה נוספת