מנזר הצלוב בטומאר

שיתוף הכתבה
דף הבית / המלצות למטייל / מנזר הצלוב בטומאר

מנזר הצלוב בטומאר

לפני שנצלול עמוק לתוך המבנה ומאפייניו, נפתח עם הסבר קצר על המקום –

טומאר (Tomar), אחת מהערים העתיקות בפורטוגל, הפכה בתחילת המאה ה-12 לספירה למרכז הטמפלרים בפורטוגל, עם הקמת המנזר המדובר. מי היו הטמפלרים?

הטמפלרים היו מסדר אבירי היכל שלמה (ובשמם הרשמי: האבירים העניים של ישו ומקדש שלמה), מסדר צבאי נוצרי של אבירים נזירים מהמאה ה-12 לספירה. המסדר החל את דרכו בצרפת והיה נפוץ בכל אירופה, כשמטרתו הייתה להגן על הממלכה הצלבנית בארץ הקודש ועל הצליינים העולים לרגל למקומות הקדושים בירושלים.

בואו להתרשם מרשימת הסיורים שלנו >>

בפורטוגל, הטמפלרים מצאו את מקומם בשנת 1160, כאשר גואלדים פאיז (Gualdim Pais) – מפקד האזור מטעם המסדר – הורה על בניית הטירה ששמשה כמנזר הצלוב עבורם. על אף שמעמד הטמפלרים הלך ודעך בתחילת המאה ה-14 לספירה, בפורטוגל נכסיו וחבריו של המסדר הועברו לידי מסדר אחר – המסדר הצלוב – אשר למעשה המשיך את דרכם של הטמפלרים.

דמות חשובה שליוותה את המסדר הישן-חדש בתקופת המאה ה-15 לספירה הייתה הנריקה הספן, מי שנחשב לחלוץ של עידן התגליות, תור הזהב של האימפריה הפורטוגזית. הנריקה השפיע רבות על ניהולו של המסדר ובין היתר על מאפייניו של מנזר הצלוב. הוא הורה על הקמת מספר קלוייסטרים ומבנים נוספים במנזר, ועד היום פסלו מוצב בכניסה לגנים של שטח המנזר.

אז על מה כל המהומה של מנזר הצלוב?

מדובר באחד המבנים הגדולים והמרשימים מבחינה אדריכלית בכל חצי האי האיברי. המנזר יחד עם גניו מתפרש על שטח של כ-45 דונמים. בתוך המנזר תוכלו להיתקל באינספור קלוייסטרים שונים ומשתנים, כל אחד בעיצובו המיוחד והקסום. אם תשאלו אותנו – הכיף במקום הוא להיכנס לשטח המנזר ופשוט ללכת לאיבוד, לא לחפש את היציאה או דבר מה אחר, אלא פשוט להישבות בין המבוכים המתפתלים והחדרים המתווספים אחד על השני.

אבל רגע לפני שתלכו לאיבוד, עם כניסתכם, לא תוכלו לפספס את גולת הכותרת של המקום – כנסיית השרולה (Charola).

כנסיית השרולה - Charola church

הכנסייה הזו היא הלב של המקום. היא נבנתה במאה ה-12 לספירה בצורת כיפה, כחיקוי לכנסיית הקבר בירושלים, צורה שלא הייתה נפוצה באירופה באותה תקופה.

הכנסייה כפי שתראו אותה היום, עברה שינויים רבים מבחינה עיצובית. השינוי הגדול הגיע עם המלך מנואל הראשון, אשר במאה ה-15 לספירה ממש שבר את המבנה ועיצב אותו מחדש. הוא זה שהכניס את הציורים המפוארים שמקשטים את כל הקירות ופתח את הכנסייה שתהיה נגישה לבאי המנזר. אם אתם רוצים להתרשם ממראה הכנסייה ב-360 מעלות, לחצו כאן.

לאחר שתחצו את כנסיית השרולה, תגיעו לקלוייסטר המרכזי של המלך ז’ואו השלישי, ובאחד מחדריו תקפצו להציץ גם על החלון המנואלני המפורסם.

החלון המנואלני - Janela Manuelina

החלון המנואלני גם כן מושך תשומת לב רבה מצד המבקרים במקום. את החלון תרם המלך מנואל הראשון בימים בהם הוא העביר את השלטון לבנו, המלך ז’ואו השלישי. החלון מקושט בסמלי עץ החיים של ישי, אב דוד. לא במקרה המלך מנואל קישט את החלון שהוא תרם באופן הזה, שכן, בנצרות מקובל להשתמש בייצוגים של עץ ישי על מנת לייצג את חשיבותה של שושלת היוחסין.

אך כמו שאמרנו, תנו לעצמכם להסתובב במקום ללא דאגות על מנת לחוות את עוצמותיו.


לקריאה נוספת