בפורטוגל בכל אזור שתגיעו אליו תגלו מנות אחרות, חומרים אחרים, אפילו גישות שונות לאוכל. המטבח המקומי מתבסס על חומרי גלם פשוטים אך איכותיים, מסורת אזורית בת מאות שנים. אם אתם מצטרפים לסיורים של פורטוגו – או פשוט רוצים לדעת מה כדאי לטעום בכל אזור – הנה סקירה קולינרית קצרה לפי אזורי הסיור המרכזיים: ליסבון, סינטרה, קשקאיש, סטובל ואראבידה, ופורטו.
מאכלים אופייניים לליסבון
בליסבון תמצאו הכל: מטבחים מכל רחבי המדינה, מאכלים מסורתיים, מסעדות עילית וגם טברנות פשוטות עם אוכל מהלב. אבל יש כמה טעמים מקומיים שבלעדיהם הביקור לא שלם:
- בקלייאו א בראש (Bacalhau à Brás) – גרסה ליסבונאית של דג הקוד המלוח, עם ביצים, בצל ותפוחי אדמה. מוזמנים להצטרף אלינו לסיור הקולינרי בליסבון בצהריים במהלכו אנחנו טועמים את המנה.
- פשטל דה בלם (Pastel de Belém) – המלך הבלתי מעורערת של הקינוחים הפורטוגליים, שמקורו במנזר בליסבון. פשטל דה נאטה תוכלו למצוא בכל רחבי פורטוגל אבל אל תפספסו את המאפה המקורי בבית הקפה בבלם Pastéis de Belém, הוא באמת שווה את הנסיעה.
לחובבי פירות הים:
- אמייזוואש (Amêijoas à Bulhão Pato) – צדפות קטנות ברוטב שום, שמן זית וכוסברה – מנה קלאסית לארוחה קיצית.
סינטרה
סינטרה לא ידועה רק בארמונות אלא גם במאפים! המקומיים גאים במיוחד בשני קינוחים מסורתיים:
- קייזאדה (Queijadas de Sintra) – מאפי גבינה קטנים עם שקדים, מאוד מתוק אך המאפה קטנטן כך שזה הביס המושלם.
- טרוסיירו (Travesseiros) – בתרגום חופשי: “כריות” של בצק עלים ממולאות בקרם חלמונים מתוק ועדין. כדאי לנסות אותם בקונדיטוריה הוותיקה Piriquita, בלב המרכז ההיסטורי של סינטרה, המקום היחיד בו תוכלו למצוא וריאציה של המאפה במילוי תפוח עץ וקינמון.
סטובל ואראבידה – ים, גבינות ויין
אזור סטובל (Setúbal) שלחופי שמורת אראבידה הוא גן עדן מבחינת נוף וקולינריה מקומית: שמורת טבע יפהייפיה לצד חופים בתוליים ומים צלולים, עם יין מקומי מוחד ושפע פירות ים הכי טריים שיש.
- שוקו פריטו (Choco Frito) – קלמרי מטוגן, פריך מבחוץ ורך מבפנים – המאכל המזוהה ביותר עם העיר סטובל.
- גבינת אזייטאו (Queijo de Azeitão) – גבינה חצי־רכה עם טעם עמוק, שמיוצרת בעיירה אזייטאו הסמוכה. מושלמת עם יין מקומי.
- יינות מושקטל מאזור סטובל (Moscatel de Setúbal) – יין קינוח ארומטי ומתוק, שנחשב לאחד מהטובים מסוגו באירופה. תוכלו לקרוא בהרחבה על מושקטל ועוד יינות פורטוגזים ממש כאן.
אם תצטרפו אלינו לסיור לאראבידה והסביבה, ניקח אתכם לאחד היקבים העתיקים והמפורסמים בפורטוגל שמייצר מושקטל משובח ועוד סוגי יין רבים. כל הפרטים ממש כאן 🙂
מה כדאי לטעום בפורטו?
- פרנסיזיניה (Francesinha) – המנה הכי מפורסמת מפורטו. מדובר בסנדוויץ’ מפלצתי ממולא בבשרים שונים, עטוף בגבינה ונאפה ברוטב עגבניות עם בירה – מנה שחובה לטעום לפחות פעם אחת, אבל בשביל רבים לא יותר מפעם אחת 😂
- טריפאש דו פורטו (Tripas à moda do Porto) – תבשיל קיבה מסורתי עם שעועית ובשר – מהמאכלים ההיסטוריים של העיר.
- פשטל דה בקלייאו (Pastel de https Bacalhau) – מעין קרוקט מטוגן של דג הבקלה מעורבב עם תפוח אדמה ועשבי תיבול. הישמרו מהגרסאות לתיירים שימשכו לכם את העין!! הן לא טובות. רוצים לטעות פשטל דה בקלייאו אותנטי? מוזמנים להצטרף לסיור הקולינרי שלנו בפורטו ונדאג לכם 🙂
קשקאיש
קשקאיש היא עיר נופש יוקרתית השוכנת על קו החוף בקרבת ליסבון, וזה אחד המקומות הכי שווים להנות בהם דגים ופירות ים טריים לצד כוס יין פורטוגלי טוב.
כמה מנות בולטות:
- דג דניס או בס צלוי (Robalo/Dourada) – מוגש לרוב שלם, עם שמן זית ולימון, עם תוספת של תפוחי אדמה או ירקות. כמה פשוט ככה טעים.
- ארוז דה מארישקו (Arroz de Marisco) – התרגום המילולי: אורז עם פירות ים, ואכן זו המנה. תבשיל אורז סמיך עם שרימפס, צדפות, לובסטר או סרטן.
- סלדה דה פולבו (Salada de Polvo) – סלט תמנון קר עם בצל ושמן זית – פשוט, מרענן ומעולה. אם אתם סקרנים אבל חוששים אנחנו נמליץ לנסות כי זו מנה מפתיעה בטירוף.
רוצים לקרוא בהרחבה על מנות פורטוגזיות? בקרו פה.
בכל עיר ואזור תוכלו למצוא את המנות המקומיות גם במסעדות שף, גם בטברנות פשוטות – ואפילו בדוכני רחוב או מאפיות משפחתיות. הכי טוב? לשאול מקומיים, לטעום בקטן מכל דבר, והכי חשוב – להשאיר מקום לקינוח.
הכנו לכם כאן המלצות למסעדות בליסבון ובפורטו, מקווים שזה יעזור לכם לבחור נכון 🙂