קתדרלת ה-סה (קתדרלת ליסבון, ועוד)

שיתוף הכתבה
דף הבית / המלצות למטייל / קתדרלת ה-סה (קתדרלת ליסבון, ועוד)

קתדרלת ה-סה (קתדרלת ליסבון, ועוד)

אם הזדמן לכם לשוטט מעט בחיפוש אחר הקתדרלות המרכזיות של פורטוגל, יכול להיות שחשתם מעט מבולבלים כשנתקלתם בקתדלרת “Sé” כמעט בכל עיר שנייה במדינה. אבל זו לא טעות 🙂

קתדרלת ה-סה ידועה כקתדרלה הראשית בכל עיר. כך תוכלו למצוא את קתדרלת ה-סה בליסבון, בפורטו, באבורה, בקוימברה ובעוד ערים רבות נוספות. המילה “סה” היא למעשה ראשי תיבות לצירוף Sedes Episcopalis, שמשמעותו: מושב הבישוף. במובן מסוים, המשמעות של המילה “סה” היא למעשה “קתדרלה”, מאחר שזה היה המקום בו הבישופ התמקם. באופן משעשע המשמעות של הצירוף היא “קתדרלת הקתדרלה”.

בואו להתרשם מרשימת הסיורים שלנו >>

המשותף לכל קתדרלות ה-סה הוא שבנייתן החל במהלך המאה ה-12 לספירה, עם השחרור של פורטוגל מהשלטון הארוך של המורים (שלטון בן כ-400 שנה). כולן משלבות סגנונות אדריכליים שונים שהצטברו לאורך התקופות ועד היום הן משמשות כקתדרלות המרכזיות עבור המקומיים.

והנה קצת מידע על שתיים מהקתדרלות המפורסמות ביותר:

קתדרלת ליסבון

קתדרלת ה-סה שבליסבון, הממוקמת בשכונת אלפמה העתיקה, היא המבנה הדתי החשוב ביותר בעיר. מאז המאה ה-12 לספירה, קירות הקתדרלה טומנים בחובם את ההיסטוריה המוקדמת של העיר ואת התפתחותה עם השנים. קשה לפספס את הקתדרלה המרשימה הזו, עם שני מגדלי הפעמון הגבוהים וביניהם חלון ורד מרהיב, אשר נותנים תחושה של מבצר מתקופת ימי הביניים שלמעשה משלב מספר סגנונות מגוונים.

סיפורה של קתדרלת ליסבון מתחיל בשנת 1147, כאשר הצבא הפורטוגלי, בעזרתם של צלבנים מצפון אירופה, כבש את העיר ושחרר אותה מידי השלטון המורי החזק ששלט באותה תקופה. עם הכיבוש, הבישופ גילברט – צלבן אנגלי – הוכתר כבישוף של העיר, והבנייה של הקתדרלה החלה במקום בו עמד המסגד של ליסבון. תחילה המבנה נבנה בסגנון רומנסקי. עד היום ניתן למצוא שרידים לכך, למשל בחזית המערבית של הקתדרלה תמצאו את חלון הרוזטה שמאיר את המבנה מבפנים. כך גם החלונות הצרים ומעבריו הצדדיים של האולם, וכן השער הראשי והשער הצפוני.

באותה תקופה, במהלך המאה ה-13, שרידיו של ויסנט הקדוש מסרגוסה, הקדוש הפטרון של ליסבון, הובאו לקתדרלה מאזור אלגארב שבדרום פורטוגל. לימים שרידיו הועברו תחת הכנסייה של סאו ויסנט הממוקמת גם היא בשכונת אלפמה.

לקראת סוף המאה ה-13, המלך דיניש הוסיף לקתדרלה קלויסטר גותי, ואחריו, היורש אפונסו הרביעי, הורה על החלפת האפסיס (הקשת) הרומנסקי בקפלה גותית המוקפת באמבולטוריום עם קפלות קרונות. המלך אפונסו ומשפחתו אף נקברו בתוך הקפלה, אך זו נהרסה במהלך רעידת האדמה הקשה שפקדה את העיר בשנת 1755. עם זאת, האמבולטוריום שרד את המכה החזקה ועד היום הוא נחשב לשריד משמעותי מהסגנון הגותי. בהמשך הוכנסו לקתדרלה גם כלי קודש בסגנון בארוקי, במהלך המאה ה-17.

אותה רעידת אדמה עוצמתית, שחירבה את העיר כמעט לחלוטין, הובילה להרס טוטאלי של הקפלה הראשית, ועוד חלקים רבים של הקתדרלה. עם הבנייה מחדש, הקפלה הראשית נבנתה בסגנון הנאו-קלאסי והרוקוקו. הבנייה המחודשת הסתיימה במהלך המאה ה-20, מה שהוביל למראה הנוכחי של הקתדרלה כיום.

ניתן להיכנס לבקר בכנסייה המרכזית מבלי לשלם במהלך שעות היום. אם תרצו לבקר גם בקלויסטרים, תהיה לכך עלות של כ-2.5 אירו לאדם.

ועוד טיפ קטן: כאשר תתקרבו למבנה, תסתכלו טוב טוב על קירותיו החיצוניים ותחפשו את טבעות המתכת התלויות עליו. הצטרפו אלינו לסיור של ליסבון הקלאסית ונספר לכם מה הייתה תכליתן (המטרידה) של הטבעות.

קתדרלת ה-סה - Sé de Lisboa

 

קתדרלת פורטו

קתדרלת ה-סה שבפורטו ממוקמת במרכז ההיסטורי של העיר, והיא נחשבת לאחד הסמלים המרכזיים ביותר מהתקופה הרומנסקית.

בנייתה החלה בתחילת המאה ה-12 לספירה, בחסותו של הבישופ הוגו. בצורתה היא מזכירה מעט את קתדרלה ה-סה שבליסבון – שני מגדלי פעמון מרובעים וביניהם חלון ורד. חזותה הנקייה מקישוט מעידה על ארכיטקטורה הטרוגנית מתקופת הבארוק. חלון הורד מתחת לקשתות נותן את הרושם של כנסייה מבוצרת. הבניין הרומנסקי המקורי סבל שינויים רבים לאורך השנים, אבל במבט כללי – החזית עדיין נותרה רומנסקית ובכך היא מפורסמת.

במהלך המאה ה-14 הוספה לקתדרלה קפלת הקבורה הגותית של ז’ואו גורדו, אשר היה חבר מסדר שעבד עבור המלך דיניש הראשון. עוד מהתקופה הגותית, בחזית הדרומית של הקתדרלה ניתן להיחשף לקוליסטר המעוטר באריחים בארוקיים שמספרים את סיפורה של מריה הקדושה. הקלויסטר הזה התווסף בתקופת שלטונו של המלך ז’ואו הראשון, אשר נשא לאישה את הנסיכה פיליפה מלנקסטר בשנת 1387 בין קירות הקתדרלה. לימים, בנם – הנריקה הספן, חלוץ תקופת עידן התגליות של פורטוגל, אף הוטבל במזבח של הקתדרלה.

במהלך המאה ה-18 האדריכל האיטלקי נאזוני השפיע רבות על הקתדרלה בפרט ועל העיר בכלל. אותו אדריכל הוסיף אכסדרה בארוקית אלגנטית לחזית הרחבה של הקתדלרה. כמו כן, הכניסה הראשית הרומנסקית וכיפות המגדל שונו גם הם לסגנון בארוקי. באחת מהקפלות ניתן להיתקל במזבח כסף מפואר שנבנה על ידי אמנים פורטוגזיים במחצית השנייה של המאה ה-17. למעשה, בתחילת המאה ה-18 הקתדרלה ספגה את שינויים רבים מעולם הבארוק אשר עיצבו את המראה הנוכחי שלה כיום.

ניתן להיכנס לבקר בכנסייה המרכזית מבלי לשלם במהלך שעות היום. אם תרצו לבקר גם בקלויסטרים, תהיה לכך עלות של כ-2 אירו לאדם.

תוכלו להרחיב בנושא ממש כאן.

קתדרלת פורטו - Sé do Porto

ועוד טיפ קטן לסיום: למרות שקתדרלת פורטו היא הקתדרלה הראשית והגדולה ביותר של העיר, אם אתם חובבי כנסיות, מומלץ לבקר בכנסייה של סאו פרנסישקו, המעוטרת כולה זהב.


לקריאה נוספת