כשאני חושב על פורטוגל, הדבר הראשון שאני מרגיש זה רעב, ואז גם שמחה, כי אני נזכר כמה אוכל טוב יש כאן וכמה שרק אוכלים וטועמים – תמיד מחכה המנה החדשה והמסורתית הבאה מעבר לפינה, או לפחות מעבר לחלון של המטבח.
בביקורכם בפורטוגל מיד יקבלו את פניכם חלונות ראווה מלאים במאפים, ומסעדות משפחתיות עם תפריטים שלא תוכלו לבחור מרוב שהכל נראה כל כך מגרה. חלק מהמנות ישר יהיו לנו בולטות ואהובות, דוגמת המאפה המתוק והמפורסם פשטל דה נאטה או הסרדינים על הגריל שריחם מתגנב לאפינו מכל עבר בחודשי הקיץ. אתם מוזמנים להצטרף אלינו לסיור הקולינרי בליסבון, סיור שהוא כולו הביס המושלם😊
בואו נדבר על כמה מהמנות הפחות מוכרות שיש למטבח הפורטוגזי להציע:
נתחיל בראשונות
חלזונות Caracóis
את חודשי הקיץ החמים בוחרים בקו החוף של פורטוגל להעביר עם בירה קרה וחברים טובים. אבל ליד בירה קרה חייבים לנשנש איזה משהו לא?
בקיץ, לצד המשקה תוכלו לקבל צלחת יפה של חלזונות אותם משרים ומבשלים עם תבלינים ועשבי תיבול. נהוג גם להגיש לחם כדי שלא תפספסו את הרוטב הטעים ותהנו מהמנה עד הסוף! החודשים בהם המנה מוגשת הם בין מאי לספטמבר, ואתם תדעו ישר כשבית הקפה שאתם יושבים בו מגיש חלזונות 🙂
לא לשכוח להשתמש בקיסם שיניים!
פיישיניוש דה הורטה Peixinhos da Horta
המנה הקלילה והקיצית הזאת מורכבת משעועית ירוקה בעיקר, ולפעמים גם מדלעת ופלפלים מתוקים ובתרגום לעברית נקראית “דגיגונים מהגינה”. את הירקות טובלים בבלילת קמח ומטגנים ליצירת ביס קריספי מושלם. את השם שלה היא קיבלה מכיוון שכשהיא מוכנה, המנה נראית כמו דגיגונים מטוגנים ומגרים מאוד. הדגיגונים קיבלו מקום של כבוד לא רק כאן בפורטוגל, אלא גם ובעיקר ביפן, והיום אנחנו מכירים את צורת הבישול הזאת כטמפורה! בשנת 1543 הגיעו הפורטוגזים לנגאסקי שביפן והביאו איתם את המנה הזאת שתפסה כל כך הרבה תאוצה ואהדה והיום נחשבת לאחת מצורות הטיגון הכי מקובלות ביפן.
בואו להתרשם מרשימת הסיורים שלנו >>
מרק ירוק Caldo Verde
אין ארוחה שלא מתחילה במרק, ועוד איזה מרק! מקור המנה הוא בצפון פורטוגל ודי מהר היא הפכה לאחת ממנות הדגל ואפילו לאחת משבעת פלאי הקולינריה הפורטוגלית. מרכיבי המנה הם כרוב גלגה (ירק שדומה מאוד לקייל), תפוחי אדמה מקולפים, חתיכות של נקניקיית צ׳וריסו פורטוגזית, שמן זית, בצל סגול ושום. בזכות הפופולאריות של המנה הזאת תוכלו להנות ולנסות אותה כמעט בכל מקום שמגיש אוכל בפורטוגל. וכן, גם במקדונלדס. למרות שמרק מבחינתנו היא מנת חורף מובהקת, מרקים נזללים בפורטוגל במשך כל עונות השנה. אתם מוזמנים להצטרף אלינו לסיור הקולינרי, במהלכו אנחנו טועמים את המנה.
Alheira
המנה הפופולארית הזאת הגיעה מהמטבח היהודי, או יותר נכון, מהמטבח של הנוצרים החדשים. במאה ה-15 יהודי פורטוגל הומרו לנצרות אך שמרו על מנהגי היהדות בחדרי חדרים, לכן החלו בהכנת הנקניקייה, שממש מזכירה בטעם ובמראה נקניקייה מבשר חזיר, אך עשויה משילוב של עוף ולחם ביחד עם תבלינים כמו שום. השם של המנה מגיע מהמילה הפורטוגזית alho שמשמעותה שום. היום המנה נאכלת בעיקר כמו בעבר, ללא בשר לבן, אבל יש מקומות שיכינו אותה עם בשר לבן.
נעבור לעיקריות?
פרנסזינייה Francesinha
מחפשים להתנחם במנה עיקרית שתשאיר אתכם גם שבעים וגם רוצים עוד? אז שמעו על המנה האייקונית שמגיעה כל הדרך מפורטו! האגדה מספרת שאת הפרנסזינייה הביא אדם פורטוגלי שהיגר לברזיל ושב עם רצון עז להמציא מחווה לכריך קרוק-מאדאם הצרפתי, ועל כן שמו “פרנסזינייה” – צרפתייה קטנה בפורטוגזית. הפרנסזינייה היא סנדוויץ׳ המורכב מפרוסות לחם לבן, ביניהן מונחות רצועות דקות של סטייק ושל בשר לבן, את פרוסות הבשר עוטפות חתיכות נדיבות מאוד של גבינת סרה דה אשטרלה שנמסה בדיוק איך שאתם מדמיינים עכשיו. הסנדוויץ’ מונח בתוך צלחת עם רוטב עגבניות (לפעמים מעט חריף) ואת הכל חותמת ביצת עין. נהוג להגיש את המנה עם צ׳יפס, אז תבואו חדורי מטרה!
שמעתם על הסיור החינמי שלנו? לחצו לכל הפרטים >>
עוף פירי פירי
במאות ה-15 וה-16 הפורטוגזים יוצאים אל הים ומגלים מקומות חדשים וגם טעמים חדשים. בהגיעם לאפריקה הם נתקלים בפלפל צ׳ילי חריף וקטן, הלוא הוא הפירי-פירי, או בכינויו ״השד האפריקאי״. עם הפלפל הפורטוגלים מחליטים להכין רוטב (מעורבב עם שום ועשבי תיבול) ועם הרוטב הזה מתבלים בנדיבות עוף על הגריל. אז לכל חשקי העוף שלכם יש תשובה כאן בפורטוגל כמעט בכל פינה. רק כבדו את כללי המשחק – ותאכלו עם הידיים 🙂
דג בקלה ותפוחי אדמה Bacalhau à Brás
את דג הבקלה (cod fish) לא תוכלו לפספס. הדג הוא הנאכל והפופולארי ביותר בפורטוגל, ומקורו בכלל מצפון כדור הארץ. בעידן התגליות הימאים הפורטוגזים חיפשו אוכל שיישמר במהלך מסעות ארוכים בים, וגילו ששימור של דג הבקלה במלח שומר עליו לחודשים של הפלגה. עד היום הדג טבוע בדי אן איי הפורטוגלי ואוכלים אותו במנות מגוונות ומומלצות! את המנה בקלאו א בראש, שאת המקור שלה מייחסים לשכונת באירו אלטו שבליסבון, מכינים מערבוב של הדג ביחד עם חתיכות דקות של תפוחי אדמה וביצים מקושקשות. המנה הפכה למנת חובה בכל בית ומסעדה ברחבי פורטוגל והיא אפילו המנה האהובה על שחקן הכדורגל האיקוני כרישטיאנו רונאלדו!
ביטוק Bitoque
חובבי הסטייקים, זה בשבילכם! הביטוק היא מנה פורטוגזית עם שורשים עמוקים בתרבות המקומית. המנה מורכבת מסטייק בקר דק ומעליו ביצת עין (או לעיתים ביצה רכה). את המנה מגישים עם צ׳יפס ואורז או סלט, ונהוג לאכול אותה כמנה עיקרית. את הביטוק תמצאו במגוון רחב של מסעדות, החל ממסעדות פורטוגזיות משפחתיות ועד מסעדות שף מודרניות.
טריפש Tripas
הטריפש הוא תבשיל המזוהה בעיקר עם העיר פורטו הצפונית, ובשמה המלאTripas à moda do Porto – ״טריפש בסגנון פורטו״. המרכיב העיקרי של המנה הוא חלק מהקיבה של החיה ממנה מכינים את הנזיד, בדרך כלל פרה. הנזיד מבושל בדרך כלל עם שעועית לבנה ומגוון נקניקים מבושלים, גזר, בצל, ומגוון תבלינים. המנה מתבשלת לאורך זמן מה שמאפשר לטעמים להתפתח, וכל הטוב הזה מוגש על מצע של אורז. המנה התפתחה בעיר פורטו במאה ה-14 כשתושבי העיר תרמו את הבשר שלהם למשלחות פורטוגזיות בתקופת של צנע, מה שהשאיר את התושבים עם החלקים הצנועים יותר מהם הם הכינו את התבשיל.
ונסיים במשהו מתוק?
אנחנו קופצים אל העונות הקרירות ומגיעים לאחת העוגות המפורסמות – Bolo Rei (עוגת המלך) שתוכלו לראות ברחבי פורטוגל בזמנים הקרובים לחג המולד. זו עוגה עגולה המזכירה בעיטוריה כתר של מלך, שאותו מקשטים בתכשיטים – פירות יבשים. העוגה עצמה עשויה מבצק מתוק ופירות יבשים (קליפות לימון ותפוז, צימוקים ולעיתים דובדבנים) ומוגשת חתוכה. הבולו ריי היא לא רק עוד עוגה, היא מסמלת את מסורת החגים בפורטוגל ולכל משפחה יש את הגרסה שלה.
אז אני מקווה שגרמתי לכם להרגיש מה שאני מרגיש 24/7 בפורטוגל, ולרוץ למסעדה הפורטוגזית הקרובה עם קיבה נוספת אחת לפחות!
מאת: רועי ביטון